Nyhedsbreve

18-02-2019

Januar 2019


NYHEDSBREV

 

Møder Slotsgade

Til orientering oplyses det hermed, at I udgangspunktet afholdes alle fremtidige møder på Slotsgade 33.

 

Leder:

På personalesiden har vi pr. 1/1-19 ansat Hanne Sørensen i en pædagogstilling. Hanne vil primært være tilknyttet afdeling 16+. Hanne er uddannet psykoterapeut og har bl.a. de seneste mange år arbejdet som socialpædagog på forskellige døgninstitutioner, været kontaktperson og mentor for flere unge samt været plejefamilie gennem flere år. Velkommen endnu engang til dig Hanne smiley

 

Faldt over nedenstående artikel som jeg tænker sætter streg under vigtigheden af, at vi tydeliggør overfor vores børn og unge her på Nybro, at alle unge har udfordringer i livet – også dem der ikke har autisme og at nogle af udfordringerne handler om, at det omkringliggende samfund viser urealistiske billeder af bl.a. ungdomslivet og ikke er et udtryk for, hvordan det er at leve et ungdomsliv uden ASF.

 

Sociolog: Det perfekte liv er en syg tendens i tiden

Vi har dyrket perfektionen og os selv på de sociale medier. Nu er tiden moden til at sætte narcissismen på pause, mener Birthe Linddal Jeppesen, fremtidsforsker og sociolog. Hun opfordrer alle til at se kritisk på, hvad Instagram, Facebook og alt det andet gør ved os.

Et perfekt billede af havregrød med bær. Et perfekt billede fra ferien. Et perfekt billede af én selv i hverdagen.

Det moderne liv er en lang række af perfekte billeder. Delt enten på Facebook, Instagram eller andre sociale medier i håb om, at nogen derude liker det. En

perfektion, der nødvendigvis må komme en modreaktion på. For hverken unge eller ældre generationer kan holde til al den selvdyrkelse.

Sådan lyder vurderingen fra Birthe Linddal Jeppesen, fremtidsforsker og sociolog. Hun ser, at der er en snarlig udløbsdato for både Instagram- og blogfænomener som eksempelvis 19-årige Sandra Willer, der netop har fortalt sin historie i Berlingske - og vores egen deling af det almindelige liv.

Fordi noget i tiden peger på et opgør med narcissismen, mener Birthe Linddal Jeppesen:

»Vi har levet i en tid, hvor man kunne blive kendt for ikke at kunne noget specielt. Ligesom vi hylder ungdommen og det smukke. Netop dette, tror jeg, der kommer en kritik af i den nærmeste fremtid. Og man vil ikke sluge det så råt, som man har gjort det i de seneste ti år,« spår hun - og siger det uden omsvøb: Forældre i dag har stor grund til at være bekymrede over den virkelighed, deres børn bliver præsenteret for på sociale medier. En virkelighed, der viser et snævert billede af succes.

»Nutidens unge bliver konfronteret med et meget smalt og stereotypt billede af, hvad det vil sige at lykkes som menneske. Et billede, de færreste kan leve op til, og et billede som reelt ikke rummer meget godt. Samfundet såvel som de unge trænger til et mere realistisk syn på det at lykkes og være menneske for at kunne håndtere livet. Livet bør ikke bare handle om at se ud. Det er simpelthen en syg tendens i tiden, der gør folk ulykkelige.«

Artikel bragt i Berlingske 14.02.19

 

Tanja Krogh; Leder

 

Døgn og aflastning:

Weekend rul 1:

Nr. 7: Vi har været på genbrugspladsen, spillet Uno og lavet en dejlig frugtsalat. Herudover er der blevet gået ture og slappet af. Nogen af os har også været i Aabenraa svømmehal, hvor der blev leget og hoppet fra vipperne.

 

Kollegie 3 + 5: Pigerne har i denne weekend handlet ind til de forskellige dage samt lavet god mad i deres nye køkkener. Der blev også hygget med slik og en god film lørdag aften. Dertil har alle piger været ude på en lang gå-tur.

Personalet i weekend 1

 

Weekend rul 2:

Nogle af os har vi været en tur i svømmehallen. Det var en god tur, hvor man fik brugt hele kroppen. Der blev sprunget fra kanten, svømmet i det store bassin samt dykket en masse.

Andre har været en tur på Tripitz historisk museum. Søndag har budt på en dejlig gåtur i skoven.

Personalet i weekend 2

 

Weekend rul 3:

Vi har været en tur på Sønderborg Slot, hvor vi har været på museet og kigget på malerier, våben, mønter, medaljer af sølv og meget andet. Vi har set fangehullet - der var godt nok langt ned og der var meget koldt. Hjemme igen blev der lavet hjemmelavet agurkesalat til kylling og frugtsalat med vaniljecreme til dessert.

Personalet i weekend 3

 

Weekend rul 4: Vi har i denne weekend været i det aktive hjørne. Vi har været så heldige at få lov til at leje en hal i Arena Aabenraa, hvor AAIG har været rigtig søde at låne deres redskaber ud til os. Der blev lavet kolbøtter, saltoer, rullefald til den store guldmedalje. Til sidst var der lidt tid til at spille bold, lege i ribberne og hænge i de store torve som hænger i loftet. Om søndagen har nogle bagt kage, nogle har fanget Pokemon og andre slappet af indtil de blev hentet at deres forældre.

Personalet fra weekend 4

 

Afdeling 16+:

Kalenderen viser 2019 og 16+ er i rivende udvikling. Der er nye ansigter og flere kommer til. Når vi nu drager på aktiviteter er vi en kæmpe flok og stemningen er nået til et højere niveau. Der er flere samtaler på tværs af alle - dette både i form af grin, humor, skæve samtaler, alvorlige samtaler og en åben og ærlig tone. Aktivitetskalenderen byder på mange spændende ture og socialt samvær i afdelingen. Vi glæder os alle i 16+ til at tage hul på et nyt og spændende år med alle de skønne unge mennesker.

Jeanette Simonsen; pædagog.

 

Beskæftigelsesafdelingen:

Erhvervs relateret kommunikation: Vi arbejder vider med emnet ”sociale Kompetencer.” Denne gang med fokus på praktiske øvelser. Vi har bl.a lavet lavet en hulahop øvelser for at finde ud af hvad ordet ”samarbejde” betyder i praksis. Eleverne gik meget op i det og vi grinede meget undervejs smiley

Fit for Work: Emnet har fortsat været ”Sociale Medier.” Vi har undersøgt fx hvad man kan på de forskellige sociale medier, hvilken type informationer der oftest deles på de forskellige medier og hvordan det kan påvirke læseren.

Samfundsforståelse: Vi har arbejdet med emner såsom: Manipulation, Internettet m.m. Eleverne har selv fundet materialer omkring emnerne og der er blevet set film, diskuteret og lavet opgaver omkring alle emner. Det er dejligt at se hvordan elever sammen og hver for sig løser en opgave samt diskutere forskellige meninger / holdninger.

Projekt: Vi arbejder med mange spændende projekter som spænder lige fra Spaniens kulturhistorie til at lave en kogebog med nemme og spændende opskrifter. Det er fantastisk at se, hvordan eleverne bruger deres viden samt kreative kompetencer til at dygtiggøre sig og frembringe et godt projekt.

Personlige mål: Vi arbejder med mange forskellige individuelle mål. Vi har i denne måned bl.a. haft fokus på matematik, dansk, at være i stand til at tage imod hjælp, hvordan man kan reagere hensigtsmæssigt på krav samt at turde at give udtryk for egne tanker og meninger.

IT: de "gamle" elever arbejdet med deres projekter, hvor der bl.a. er blevet kodet en simpel lommeregner i C# og lavet en animation. Derudover er de nyeste elever blevet sat ind i det 12-ugers introforløb til IT-undervisningen

Bedste hilsner fra; Kim Kabelka, Gitte Seifert, Bjørn Grigoleit og Helle Senger

 

Café Broen:

Vi sluttede december måned af med en julefrokost, som både var med masser af mad, snacks og pakkeleg. Da vi mødtes igen i januar har aktiviteterne været med fokus på god og nem mad, bræt- og kort spil, gåture og gode samtaleemner over bordet.

Linette Andresen; pædagog og Jan Skjønnemand; pædagogmedhjælper

 

e-Sport:

Stærke mål i esport! Til esport ønsker vi at skabe positive fællesskaber. Vi vil arbejde på at fungere som et team, i stedet for "bare" at være et hold. Forskellen på et hold og et team, er, at holdet består af nogle individer der arbejder sammen, hvorimod teamets samarbejde er ud over det sædvanlige. Et team skaber en synergieffekt, som højner det individuelle niveau, bruger hinandens kompetencer og udnytter det i en fælles interesse. Selvom vi skal spille forskellige spil, ønsker vi en kultur, hvor man bakker hinanden op og er positiv overfor hinanden. Denne form for motivation skaber det gode sammenhold vi sigter efter.

Vel mødt!

Bjørn Grigoleit; Pædagogmedhjælper

 

Yoga/Mindfulness:

Vi har i denne måned arbejdet med de 15 mest brugte og kendte yogaøvelser både for at de unge lærer navnene på øvelserne bedre at kende men også for at give dem muligheder for selv at sætte en serie sammen.

Vi har også været så heldige at få en ny ung med på holdet. Vi glæder os til fremadrettet at kunne bygge mere paryoga på, så de unge både kan udfolde sig fysisk og socialt.

Mange sportshilsner fra Helle Johanning Senger; Yogainstruktør og Læreruddannet pædagog

 

Fitness:

Vi har i denne måned fokuseret meget på intervaltræning, hvor de unge har prøvet flere øvelser mere intensivt, men i kortere tid. Vi har oveni dette igen fået et nyt medlem som vi glæder os meget over. Nu er der en blandet gruppe både piger og drenge samt unge som alle hver især yder en fantastisk indsats.

Sportslige hilsner fra Helle Johanning Senger; Læreruddannet pædagog

 

NADA:

Vi er så heldige, at Hanne har sagt ja til at tiltræde i Nada-teamet. Dette giver os bedre muligheder for at kunne give Nada, ved akut behov, udenfor Caféens åbningstid. Hjertelig velkommen Hanne :0)

I 2019 fortsætter vi med samme fordelagtige pris og vilkår: De børn/unge der er i aflastning i caféens åbningstid, får behandlingen vederlagsfrit. Ellers købes et 10-turs kort til kr. 500 og vi aftaler sammen hvilken dag, der passer enten dig eller dit barn bedst. Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål.

Nada Caféen er åben på Nybro 7, hver tirsdag og onsdag fra kl. 20.30 – 21.30

De bedste hilsener; Lotte Terp og Hanne Sørensen; NADA og BMS akupunktør

 

Svømning:

Så er et nyt år begyndt og vi er super glade for at være i vandet igen. Vi har i januar måned lavet forskellige kendte øvelser, som for eksempel kolbøtter, dykke- og torpedo spark fra kanten. Jeg glæder mig til endnu et nyt og spændende år som svømmetræner for Nybro Svømmeklub. Mange svømmehilsener Julie Jepsen; pædagog

 

Eksternt Team:

I ”Eksternt Team” varetager vi individuelle rådgivningsforløb for børn, unge, søskende, forældre og andre pårørende til børn og unge med en autismediagnose.

I vores indsats har vi fokus på kommunikation, sociale funktioner, ønsker og interesser.

Vores metode er samtaler og øvelser der fokuserer på sammenhængen mellem følelser, tanker og handlinger, hvor den enkelte får støtte til at forstå og ændre uhensigtsmæssig adfærd og indlære nye og mere hensigtsmæssige strategier og handlemønstre.

Vi introducerer og implementerer ligeledes individuelle støttesystemer via visualisering - herunder aktivitetsskemaer, organisering og opdeling af tid, rum og arbejdsopgaver samt teknologibaserede indsatser.

Tanja Krogh; Leder

 

Nybro Hesteklub.

Så er vi startet op i det nye år i hesteklubben.

Vi er fortsat 3 piger, hvor to af pigerne deles om den ene hest og den 3. pige har hest nummer to. Pigerne har her i det nye år byttet hest, så dem der deles rider på den hest som er nemmest at få til at gå i trav.

Linette Jørgensen; Pædagog

 

Nybros Skak og Brætspilsklub:

I klubben er vi startet op igen efter en lang juleferie. Vi har spillet "Black Cards" på Ipad og telefon - som så ikke virkede som vi havde regnet med. Vi har haft en lille UNO turnering, hvor der var sved på panden lige indtil det sidste. Vi har spillet Klodsmajor, hvor der blev grint meget især når man lige troede man fik pinden ud uden at vælte hele tårnet og det så ikke lykkes alligevel. Der bliver valgt spil på skift, men det er tydeligt, at nogen har deres favoritspil som de vælger igen og igen.

Corinna Dietrich; Pædagog