Nyhedsbreve

18-10-2018

Oktober 2018


NYHEDSBREV

 

Søskendekursus

Vi har i denne måned igen startet et nyt søskendekursus op. Vi har 5 tilmeldte på holdet i alderen fra 10 til 14 år. På kurset snakker vi bl.a. om de udfordringer man har i hjemmet, når der er en søskende med en diagnose. Der drøftes f.eks. også fremtiden for denne søskende (får man et arbejde, mand/kone, børn, hus m.m.). Herudover snakker vi om og får en forståelse af og viden om diagnoserne og de afledte udfordringer. Vi slutter hver session af med et spil UNO, som spreder glæde og vi går derfra med smil.

Linette Andresen; pædagog

 

Sanseintegration og Theraplay

Igen har jeg været utrolig heldig at kunne deltage på et spændende kursus omhandlende Sanseintegration og Theraplay. Børneergoterapeuten Conni Nissen er en fantastisk formidler og jeg er begejstret over de enkle metoder, vi kan anvende.

Målet med Theraplay er, at skabe tilknytning, selvregulering, selvværd og tillid samt glæde og engagement, således at barnet/den unge rustes til at kunne begå sig i mere aldersvarende sammenhænge i skole og fritid.

Hvad enten det er et barn/ung, der hurtigt bliver overstimuleret eller dér, hvor der med fordel kan gives ekstra stimuli, tager Theraplay udgangspunkt i, at stimulere både den sensoriske bearbejdning og den sensoriske tolerance. Den efterfølgende gode effekt af ”ro i kroppen” kan understøttes gavnligt af både kæde-/kugledyner, kædeveste og forskellige tyngdetæpper, som mange af jer sikkert kender i forvejen.

På tværs af hele institutionen, gør vi dagligt flittigt brug af al vores viden og kompetencer, for at dit barn og unge menneske, kan få den optimale støtte til god udvikling. Symaskinen har været flittigt i gang og der er syet forskellige ”vægtposer og tyngdetæpper”. De børn/unge, der pt har gjort brug af dem, fortæller alle, at de oplever en god ro i kroppen og en følelse af ligesom at blive totalt afslappede. Læs gerne mere på http://sansemotorik.dk/theraplay

Efterårshilsener – Lotte Terp

 

 

 

Leder:

ENDELIG kunne vi flytte ind på 1. sal på Slotsgade efter flere måneders utålmodig venten – et fantastisk hus, nogle fantastiske rammer, positive og forventningsfulde både børn, unge og personaler – hvad kan man mere forlange? J

 

Det har ikke været let at nå hertil. Vi er blevet mødt med mange udfordringer af bygningsmæssig, lovgivningsmæssig og teknisk karakter. Der har været afholdt MANGE møder for at nå i mål med det vi ønsker – nemlig, at vores rammer skal fremstå som et hjem og ikke en institution – men vi kom i mål og er dybt taknemmelige for, at vi endnu engang har fået mulighed for at udvide institutionen på en måde, som matcher de værdier vi arbejder ud fra på Nybro. Det bekræfter mig i nedenstående overbevisning, som vi ligeledes møder vores børn og unge med her på Nybro:

 

En negative tilgang til livet, dræner én for energi og gør én passiv fordi man bekræfter sig selv i, at “det ikke nytter noget”, og fastholder sig selv i negative roller og situationer. Når fokus er på dét der ikke fungerer, det der ikke lykkes og dét der går galt, opleves det som om alting faktisk går galt – det er bare et spørgsmål om hvornår.

 

En positiv tilgang til livet, troen på, at det nok skal gå, og evnen til at finde en mening i det, der møder én, betyder dels at man lettere overvinder den modgang, der er – og ikke mindst at man nyder og værdsætter den medgang, man oplever.

Tanja Krogh; Leder

 

 

Døgn og aflastning:

Weekend i rul 1:

Vi har i vores weekend lavet bål og snobrød ved Åbæk strand, hvor der også blev fanget krabber og rejer. Der er blevet bagt boller, og hygget med film kakao og popcorn. Alle har hjulpet med at lave aftensmad og alle har deltaget i rengøring af værelser og der er blevet vasket sengetøj.

Personalet i weekend 1

 

Weekend rul 2:

Vi har bl.a. været i den udendørs legepark i Kolding, hvilket var et hit hos børnene. De fik en masse frisk luft og var aktive. De har bl.a. cyklet på mooncars og cyklet på vandcykler. Søndagen måtte nogle af os en tur i legeparken igen grundet nogle havde glemt nogle ting der. Der blev leget lidt igen, hvilket var planlagt dagen forinden, mens andre var hjemme og bage kage til børnekaffen.

Personalet i weekend 2

 

Weekend i rul 3:

Vi er alle glade for at være samlet i de almindelige rutiner igen efter sommerferien. Vi har hygget og slappet af og nydt weekenden. Lørdagens aktiviteter har bl.a. bestået af gåture i nærmiljøet, fodbold og picnic ved havnen. Vi rydder op, gør rent, bager, handler og hygger søndag inden der er forældrekaffe og flere af de unge skal hjem igen.

Personalet weekend 3

 

Weekend rul 4:

Lørdagen er blevet brugt i den dejlige store have ved Slotsgade. Der blev plukket forskellige frugter, spist frugter og leget i haven. Om søndagen har vi brugt resten af frugterne til æblekager og en pæretærte. Ellers er der blevet slappet af og vi har leget med Familysport, hvor vi har været aktive i gården.

Personalet fra weekend 4

 

 

Afdeling 16+:

Efteråret er over os og dagene bliver mørke og regnfulde. Der sker fortsat spændende aktiviteter i 16+ og vi benytter stadig naturen. Aktiviteterne har været Barfodsparken, bål i skoven og Kongespil. Derudover har der været en hyggelig tur i biografen med både sodavand og popcorn og ”Nybro dart turnering”. Alle aktiviteterne indbyder til dybere samtaler og hyggeligt samvær.

Jeanette Simonsen; Pædagog

 

 

Beskæftigelsesafdelingen:

Erhvervs relateret kommunikation:

Eleverne har arbejdet med det at fungere socialt i sit fritidsliv, så man har det godt og har overskud til at gå på arbejde eller praktik. Der er blevet set to film fra ULF venskaberen. "At tackle livet" og "Venskab". Efterfølgende er der på plenum blevet snakket om de to film og eleverne har lavet diashow om emnerne.

Fit for Work:

Eleverne har gennemgået DigitalABC, arbejdet på Demosider i forhold til NemIde. Her efter har de haft deres eget NemIde med og tjekket deres E-boks. Vi har printet en "lønseddel" ud fra hver og skal til at gennemgå dem.

Samfundsforståelse:

Vi har i denne måned arbejdet med emnet: Identitet og misbrug.

Under emnet identitet fik alle elever til opgave at lave en planche via billeder som fortæller om, hvem de er. Vi har set film, hvor vi har talt om de forskellige identiteter. Hvorfor er hovedpersonen, som han er, kan det have noget med miljøet at gøre osv?

Under emnet “ Misbrug “ har alle fået hvert deres underemne (alkohol, medicin, stoffer osv) hvor de har skullet finde informationer om, som de dernæst skal fremlægge til de andre elever og eleverne skal dernæst kunne svare på nogle spørgsmål.

IT:

Eleverne er blevet præsenteret for programmerne: Word, Excel, PowerPoint og brugen af genvejstaster. Eleverne viser stor iver for PowerPoint og det selvstændige lidt åbne arbejde.

Bedste hilsner fra; Kim, Gitte, Bjørn og Helle

 

 

Café Broen:

I cafeen denne måned har vi nydt den sikkert sidste varme dag i år med hot dogs over grill og Kongespil ved slottet i Aabenraa. Vi har haft både kinesisk aften og vegetar aften, som har været med både grin og jokes over udtalelser og oversættelser fra dansk til kinesisk. Der er dog også mere seriøse emner, som f.eks. politik og Obamas besøg i Danmark, der er blevet drøftet i cafeen, hvor der opleves at være en god indsigt i vores samfund og en nysgerrighed overfor dette.

Linette Andresen; pædagog

 

eSport:

Det er rigtig dejligt, at vi er blevet så mange til esport nu. Vi spiller en del forskellige spil og der kan nu være flere hold.

Nogle spiller CS:GO, andre spiller Fortnite og nogle tredje begiver sig ud i Roblox og Minecraft.

Kontakt Nybro for at høre mere om tilbuddet.

Bjørn Grigoleit; Pædagogmedhjælper

 

Yoga/Mindfulness:

Vi har i september måned fået endnu et medlem, som vi er meget glade for. Vi har nu mulighed for at lave mange flere øvelser, hvor vi både kan lege samt samarbejde og lave par-yoga. Dette giver en samhørighed og mange grin. :0)

Vi har som altid øvet solskinsangen samt solskinshilsnen og arbejdet med vores åndedræt/vejrtrækning. Vi har danset stop-dans, lavet nemme og sværere yoga-øvelser samt øvet Mantraøvelser der styrker koncentrationen og ens underbevidsthed.

 

Yoga/ Mindfulness - holdet træner hver anden onsdag (ulige uger) fra 16-17 på Klinik Bøgen i Aabenraa, Haderslevvej 48.

 

Holdet består af max. 6 deltagere. Undervisningen foregår i et overskueligt og struktureret miljø.

 

Vi glæder os til at byde dig velkommen :0)

 

Mange yoga-hilsner fra

Helle Johanning Senger; Læreruddannet pædagog og Børneyogalærer

 

 

Fitness:

Så har vi igen fået nyt medlem og det glæder mig at se, hvor aktive samt motiveret de alle er.

 

I september måned har vi brugt maskinerne rigtig meget, idet det er der, de fleste giver den mest gas. Vi har de sidste par gange lavet en 5 minutters ordning, hvor man i hver øvelse/maskine bruger 5 minutter. Man kan eksempelvis starte på kondicyklen, så videre til løbebåndet, og så til Crosstraineren. De sidste 2 øvelser er mavebøjninger samt ryghævninger/planke. Alle kommer igennem 5 øvelser som arbejder med deres lår, arme, mave og ryg.

 

Holdet træner hver anden onsdag (lige uger) fra 16-17 på Klinik Bøgen i Aabenraa, Haderslevvej 48.

 

Holdet består af max. 6 deltagere. Undervisningen foregår i et overskueligt og struktureret miljø.

 

Vi glæder os til at byde dig velkommen :0)

 

Mange fitness-hilsner fra

Helle Johanning Senger; Læreruddannet pædagog

 

 

NADA:

Nada caféen på Nybro 7 er åben tirsdag og onsdag fra kl 20.30-21.30

De børn/unge der er i aflastning i caféens åbningstid, får behandlingerne vederlagsfrit. Forældre, søskende og andre pårørende køber et 10 turs kort til kr. 500 og vi aftaler sammen, hvilken dag der passer enten dig eller dit barn bedst.

Måske går du eller dit barn med en problemstilling, som du er i tvivl om, Nada kan afhjælpe? Ring eller skriv endelig en mail til mig, så tager vi en uforpligtende snak om det. lt@nybro7.dk

De bedste hilsener; Lotte Terp; NADA og BMS akupunktør

 

Svømning

I denne måned har vi haft fokus på spring fra kanten og vejrtrækning/tyngden i vandet. Vi har bl.a. lavet normale spring fra kanten og spring fra kanten, hvor vi har holdt på vejret for at se, hvad der skete (kom vi til ovefladen eller sank vi til bunds) og normale spring, hvor vi har pustet luften ud (ligeledes undersøgt kom vi op til overfladen eller sank vi til bunds). Dette har været en udfordring for mange. Både det at springe i vandet og slippe sit vejr kan være grænseoverskridende.

I næste måned skal vi i gang med et vandgymnastik tema hvor børnene/de unge vil blive introduceret for nye øvelser hver mandag.

Mange svømmehilsener Julie; pædagog

 

 

Eksternt Team:

I ”Eksternt Team” varetager vi individuelle rådgivningsforløb for børn, unge, søskende, forældre og andre pårørende til børn og unge med en autismediagnose.

I vores indsats har vi fokus på kommunikation, sociale funktioner, ønsker og interesser.

Vores metode er samtaler og øvelser der fokuserer på sammenhængen mellem følelser, tanker og handlinger, hvor den enkelte får støtte til at forstå og ændre uhensigtsmæssig adfærd og indlære nye og mere hensigtsmæssige strategier og handlemønstre.

Vi introducerer og implementerer ligeledes individuelle støttesystemer via visualisering - herunder aktivitetsskemaer, organisering og opdeling af tid, rum og arbejdsopgaver samt teknologibaserede indsatser.

Tanja Krogh; Leder

 

 

Nybro Hesteklub:

Til ridning har vi fået 2 nye piger med på holdet. Det har betydet, at vi har udvidet på rideskolen og nu rider med 2 heste igen. Pigerne deles om hestene og har forskellige niveauer, hvor de rider på. Det er lige fra, at de bliver trukket rundt i ridehallen i skridt, til at de rider selvstændigt i longe i trav. Vi øver balance og holdning på hesten, samt at øge tilliden mellem hesten og pigerne. Pigerne giver udtryk for, at de glæder sig til ridning og udtrykker efter ridetimen altid, at det har været spændende og godt.

Linette Jørgensen; Pædagog

 

 

 

Nybros skak og brætspilsklub.

Vi spiller stadig "Game of Life" - i starten spillede vi få runder og nu er vi op på ti runder og det tager os ca. en time at spille spillet. Vi har fået en ny deltager i vores klub som har været med to gange nu og han synes det er sjovt. . I denne uge skal vi i gang med et nyt spil som et af børnene må vælge - vi er alle spændte på, hvad han vælger. Har du lyst til at være med så kig forbi mandage fra kl. 18.00. Vi holder efterårsferie i uge 42 og starter igen i uge 43

Corinna Dietrich; Pædagog