Nyhedsbreve

12-02-2018

Februar 2018


NYHEDSBREV

 

Leder:

I januar havde vi fornøjelsen af at fejre 2 x jubilæum. Annette har været ansat på Nybro i 10 år og Corinna har været ansat i 30 år. Det er en stor fornøjelse og privilegium at have 2 så erfarne og dygtige medarbejdere på en arbejdsplads, som stadig brænder både for børnene og de unge, men også for Nybro som institution.

Jeg vil derfor benytte lejligheden til, endnu engang, at takke jer begge for jeres uvurderlige indsats gennem mange år.

Tanja Krogh; Leder

 

 

Døgn og aflastning:

Vi har skudt året i gang bl.a. ved at være ved Åbæk og klatre i skrænter og spise madpakker - lidt koldt, men en rigtig god udflugt J Vi har også leget huskelege med forskellige naturting. Vi har i det hele taget været meget i skoven, hvor vi har gået ture, leget og bl.a. set fiskehejre.

Gitte Seifert; Pædagog

 

 

Afdeling 16+:

Vi er bare kommet så godt fra start i dette nye år. Vi mærker god stemning blandt de unge, der har et væsentlig større overskud her i januar, så en god lang juleferie har virkelig været til gavn og glæde. Vi har netop budt Jeanette velkommen i vores afdeling; Jeanette arbejder i forvejen på Nybro, men nu er vi så heldige, at hun også bliver en del af 16+.

Januar er også blevet brugt til at gøre os klar til at modtage endnu en ung i 16+. Det har givet mulighed for nogle nye fordelinger, da vi er så heldige, at vi i løbet af den næste tid inddrager endnu en lejlighed til vores afdeling.

Annette Tondering; Afdelingsleder for Beskæftigelsesafdelingen og Afdeling 16+

 

 

Beskæftigelsesafdelingen:

Projekt: Eleverne arbejder med deres emner til vores hjemmeside. Emnerne er Anime Darkness, NewYork og Pixels.

Vi er også i gang med at finde ud af, hvordan hhv vores Nybro STU t-shirt og vores Nybro T-shirt skal se ud. Det første udkast er næsten klar.

Samfundsfag: Vi har arbejdet med emnet ”Nyheder og Medier”, hvor vi har drøftet forskellige medie muligheder. Vi fik på biblioteket en god rundvisning, hvor vi også fik lov til at se deres store arkiv nede i kælderen, hvor der er aviser/bøger m.m flere 100 år tilbage. Vi har gennemgået de forskellige aviser/blade (JydskeVestkysten, BT og Ekstra Bladet), og talt om, hvordan man kan kommunikerer.

Vi har herudover arbejdet med temaet ”sociale medier”: Facebook, twitter m.m og gennemgået nogle fakta oplysninger omkring mobning både fysisk men også via internettet.

Sundhed: Vi arbejder med emnet ”angst og bekymring” og de tanker man gør. Vi undersøger bl.a., hvordan man kan få en realistisk tanke frem i stedet for den bange og ofte urealistiske tanke.

Bo-træning: Vi har bl.a. fokus på, hvordan man kan lave mad med så lidt opvask som muligt. Så der bliver eksperimenteret med at koge spaghettien sammen med kødsovsen o.lign. Herudover har vi fokus på, hvordan man selvstændigt kan gøre fx et badeværelset rent, uden at gå i stå undervejs.

Kommunikation: Vi har set en kort dokumentar film der hedder ”Lær at Tackle livet.” Dette medførte en god snak om emnet. Alle leverne var meget engageret og har meget delte meninger om, hvor meget det fylder i ens liv, at man har en diagnose.

Ligeledes har vi ved hjælp af en ballon, øvet bl.a. samarbejde og spontanitet – det medførte mange grin undervejs J

 

Vi har herudover spillet brætspillet ”Ego” Det giver en rigtig god stemning og man øver mange forskellige ting, mens man spiller det. Man er social, bliver tvunget til at tænke på de andre og tage stilling til, hvad man tror om dem. Herudover kommer man selv i centrum og man skal kommunikere med de andre elever. Det er i STUén et meget populært spil.

Gitte Seifert; Pædagog

 

 

Pigeklub:

Så er vi startet op igen i det nye år. Vi startede ud med at være i det kreative hjørne, hvor vi lavede gamle syltetøjsglas om til nogle flotte ’’vaser’’. Vi har malet samt pyntet glassene så de evt. kunne pynte i stuen eller på værelset. Pigerne havde en god fantasi og vidste lige nøjagtigt, hvordan deres glas skulle se ud. Nogle googlede sig frem til inspirationer. Sidst på måneden har vi haft en wellness dag, som gik ud på, at vi skulle have ansigtsmaske, fodbad samt lakeret negle. Dette var et hit for pigerne. Der var en god snak omkring bordet og alle piger var meget interesseret i dette emne. En af pigerne er meget god til at lakere samt designe negle, så hun har lakeret alle pigernes negle. Alle var godt tilfredse med resultatet.

Ipek Sahin; Pædagog

 

 

Kunst og litteraturklub:

Januar måned har omhandlet temaet ’’Manga’’ fri tegning. Temaet Manga havde jeg ingen kendskab til, så jeg måtte google mig frem. Det havde jeg ikke behøvet for næsten alle børn og unge kunne fortælle meget omkring emnet. Hver især har forsøgt

at tegne en Manga. Fri tegning er et hit hos børnene og de unge selvom man kunne tro, at det kunne være svært at finde på, hvad man skal tegne. Alle har en rigtig god fantasi, når de først kommer i gang – og de er næsten ikke til at stoppe igen.

Ipek Sahin; Pædagog

 

 

Café Broen:

I cafeen har vi den sidste måned været op til 6 unge og det har været rigtig hyggeligt. Humøret er højt og stemningen er præget af humor og gode ideer. Vi respekterer hinanden og hinandens forskelligheder i cafeén, hvilket gør det til et rart sted at være. Vi havde planlagt en tur i ”Bunkern”, men den havde desværre lukket , så vi håber vi har heldet med os en anden gang. Derudover har vi hygget os med forskellige spil og har også haft en filmaften. Ofte får vi en masse godt at spise, som de unge selv er med til at bikse sammen.

Linette Andresen; Pædagog

 

 

Yoga/Mindfulness:

I denne måned har vi fokuseret på Yang øvelser, som er dynamiske og mere aktive øvelser, hvor vi arbejder med den muskulære del af kroppen. Disse øvelser øger vores muskulatur, smidighed samt åndedræt og balance.

 

Yoga/Mindfullness holdet træner hver onsdag fra 15-17 på Klinik Bøgen i Aabenraa, Haderslevvej 48.

 

Holdet består af max. 6 deltagere. Undervisningen foregår i et overskueligt og struktureret miljø.

 

Vi glæder os til at byde dig velkommen :0)

 

Helle Johanning Senger; Læreruddannet pædagog og Børneyogalærer

 

 

E-sport:

Det store LAN Party der skulle afholdes i Arena Aabenraa, i vinterferien, er desværre blevet aflyst grundet manglende tilmelding. Vi holder øje med andre arrangementer og gamer videre J

Der er derfor ingen esport i vinterferien. Næste gang er 2/3-2018.

 

Har du lyst til at være med så kontakt, Den Selvejende Institution Nybro, på tlf. 74 62 08 52 og hør om muligheden.

Bjørn Grigoleit; Pædagogmedhjælper

 

 

NADA:

I januar udgav Lars Wiinblad den nye Nada bog ”Nada metoden”. Bogen kan bruges

både som tekstbog for alle interesserede og som klinisk manual af Nada udøvere.

Lars er psykiatrisk sygeplejerske og akupunktør og introducerede, sammen med Jens Frydenlund, der er speciallæge i psykiatri, Nada i Danmark tilbage i 1997. Bogen er således en opsummering af 20 års Nada- og undervisningserfaring, med bidrag og inspiration fra hele landet, hvortil vi også har bidraget med vores erfaringer fra Nybro.

Inden opstarten af Nada Café på Nybro gennemførte vi et pilotprojekt og lavede efterfølgende en evaluering. Begge disse ligger nu offentligt tilgængelige ved Lars/Nada Danmark og kan frit bruges af andre til inspiration og hjælp til opstart af Nada Café

Husk: Nada caféen på Nybro 7 er åben tirsdag og onsdag fra kl 20.30-21.30

De bedste hilsener

Lotte Terp; NADA og BMS akupunktør

 

 

Svømning

Vi har nu afsluttet en måned, som har budt på nogle gode udfordringer. Det har været spændende at svømme mere i det store bassin, det har været sjovt og lidt uhyggeligt. I februar måned skal vi have fokus på ”luft.” Dette fokuspunkt havde vi også i 2017. Det var udfordrende og det var sjovt. Vi skal lege forskellige pustelege, vi lærer hvordan man kan trække vejret på forskellige måder, når man svømmer, og vi undersøger hvad der egentligt sker, når alt luft er pustet ud af lungerne og hvad der sker, hvis lungerne er fyldt med luft.

Julie Jepsen; Pædagog

 

 

Eksternt Team:

I ”Eksternt Team” varetager vi individuelle rådgivningsforløb for børn, unge, søskende, forældre og andre pårørende til børn og unge med en autismediagnose.

I vores indsats har vi fokus på kommunikation, sociale funktioner, ønsker og interesser.

Vores metode er samtaler og øvelser der fokuserer på sammenhængen mellem følelser, tanker og handlinger, hvor den enkelte får støtte til at forstå og ændre uhensigtsmæssig adfærd og indlære nye og mere hensigtsmæssige strategier og handlemønstre.

Vi introducerer og implementerer ligeledes individuelle støttesystemer via visualisering - herunder aktivitetsskemaer, organisering og opdeling af tid, rum og arbejdsopgaver samt teknologibaserede indsatser.

Tanja Krogh; Leder

 

 

Nybro Hesteklub:

I januar har vi arbejdet videre med to unge og to heste, så de unge har hver deres hest.

Den ene ung er ved at øve at få hesten til at gå ud i hjørnerne og dreje på volterne uden at "snyde" eller vende om. Dette er både i skridt og i trav.

Den anden ung øver fortsat balance, hvor hun ligger ned på hesten, når den skridter

og laver "gymnastik" med hænderne, foran maven og bag ryggen, mens hesten