Nyhedsbreve

15-12-2017

December 2017


NYHEDSBREV

 

Leder:

Det er med stor fornøjelse, at jeg kan orientere om, at vi i november måned har budt Thomas O´Driscoll velkommen her på Nybro som pædagogmedhjælper. Thomas har erfaring i arbejdet med unge fra flere togter med ”Skoleskibet”. Herudover har Thomas erfaring som ledsager og kontaktperson inden for det specialiserede pædagogiske område.

Endnu engang rigtig hjertelig velkommen til dig Thomas - vi glæder os til at nyde godt af din store interesse for naturen, dine musiske evner og ikke mindst dine evner som uddannet kok J

Tanja Krogh; Leder

 

 

Døgn og aflastning:

Vi begyndte november måned med en indsamling til Dansk Flygtningehjælp, hvor vi i 4 hold samlede ca. 1.500 kr. sammen. Det var nogle gode ruter og humøret var højt, trods det kolde vejr og flere uåbnede døre. 

Derudover har vi i aflastningen varmet op til julen, hvor vi har snakket om den kommende julefest, Julehjertebyen som åbner i hjertet af Aabenraa samt snakket om juleaften der snart står for skud.

Vi er herudover stille og roligt begyndt at bage julesmåkager og nyde æbleskiver inde i varmen og glæder os til lys og julepynt her på Nybro.

Linette Andresen; pædagog

 

 

Afdeling 16+:

I Begyndelsen af november har vi været ude at samle ind til Dansk Flygtningehjælp. Det var en udfordring for de unge at banke på og spørge om folk ville give et bidrag, men vi stod sammen og de unge sørgede selv for at fordele ressourcerne, så alle kunne føle sig godt tilpas.

 

Sidst i november har et personale haft glæden af, at arbejde i dybden med nogle unge i 16+. Der blev gennemgået KRAP-skemaer og efterfølgende udfyldt skemaer i fællesskab. Denne oplevelse var god for både personale og de unge, da det gav anledning til en dybere snak omkring udfordringer og livet generelt. 

Annette Tondering; Afdelingsleder for Beskæftigelsesafdelingen og Afdeling 16+

 

Beskæftigelsesafdelingen:

Seksualundervisning: Vi nået til emnet ”Kroppen og pubertet.” Vi har bl.a set et interview med Anders Lund Madsen, hvor han fortæller, hvor svær han syntes, at puberteten var og hvor mange udfordringer den giver. Vi har i undervisningen også talt om, at puberteten ofte kommer senere for unge med autisme.

Fritid: Vi har igen prøvet kræfter med E-sport. Eleverne er opmærksomme og kommer selv med forslag til, hvordan E-sport kan passe til lige præcis dem.

Eleverne er herudover blevet undervist i de 9 forskellige vejr fænomener. Alle var meget deltagende og interesserede. 

Samfundsfag: Vi har besøgt to forskellige valgsteder, herudover har vi taget en test på nettet for at finde ud af, hvordan den enkelte ville stemme. Alle var enige om, at det var vigtigt at stemme, men også at det var svært at beslutte, hvad man skal stemme på.

Botræning: Fokus har været på at få rengøringen udført af den unge i eget hjem.  Herudover har vi haft fokus på at lære at komme op til tiden, via elektronisk støtte og hjælp til at sætte alarm.

Kommunikation: Vi har arbejdet med mundtlige rollespil med udgangspunkt i dagligdags spørgsmål. Herudover har vi spillet spillet ”Ego”, til stor fornøjelse for alle. 

Personlige mål: Vi har haft fokus på, hvad et vil sige at være bange og hvilke strategier men kan bruge når man bliver bange.

Gitte Seifert; Pædagog

 

 

Pigeklub:

Denne måned har mest budt på indendørs hygge. Vi begyndte med at bage boller i fællesskab, hvor pigerne øvede på at samarbejde. Herefter har vi nydt bollerne over et spil.

Vi har haft ”madpakken” som et tema, hvor vi har talt om madpakken samt bagt pizza til madpakkerne.

Sidst på måneden har vi været på Aabenraa's gågade og været på juleshopping. Dette var noget pigerne bestemt var helt vilde med. Undervejs havde pigerne nogle gode dialoger om diverse ting som f.eks hverdag, skole, udfordringer m.m. Jeg vil afslutte med at remse formålet med klubben op så vi alle ved det eller kan huske det:

 

* At bryde og forebygge ensomhed og social isolation 


* At skabe et samlingssted for målgruppen, som giver mulighed for at    erfaringsudveksle 


* At skabe en ramme om fællesaktiviteter 


* At dyrke særlige interesser i fællesskab 


* At bibringe viden om relevante emner for børnene/de unge 


* At vejlede om de særlige udfordringer, som kan være svære for den enkelte 


Ipek Sahin; Pædagog

 

 

 

 

 

Café Broen:

I Cafe Broen har vi i november måned haft aktiviteter såsom kortspil, film og konkurrencer med spil på computerne i e-sport lokalet.  Vi har både spillet UNO og påbegyndt et spil 500, det gik dog hurtigt op for os, at det tager lang tid, når vi alle vil vinde ;-) Vi har lavet forskelligt mad og fokus har været på mad, som kan laves, når man bor i egen lejlighed, såsom wok, pastaretter og pizza. Der er en rigtig god stemning i cafeen og der gives udtryk for glæde ved de aktiviteter vi laver. 

Linette Andresen; Pædagog

 

 

Yoga/Mindfulness:

Vi har de sidste par gange nydt godt af, at der er kommet flere på holdet. Det giver en dejlig samhørighed.

I denne måned har vi fokuseret på selve meditationen (Mindfulness) Hvordan kan man meditere? Hvilke forskellige meditationer findes der? Hvad skal jeg fokusere på, når jeg meditere? Hvad får jeg ud af at meditere? Alle de spørgsmål har vi gennemgået og afprøvet på egen krop.

På yoga-holdet giver vi os tid til at mærke efter. Mærke os selv, vore tanker, vore muskler/sener og vore grænser.

Vi har afsluttet timen med massage, hvor børnene/de unge lærer om forskellige massage-former og virkningen heraf.

Yoga/Mindfullness holdet træner hver onsdag fra 15-17 på Klinik Bøgen i Aabenraa, Haderslevvej 48.

Holdet består af max. 6 deltagere. Undervisningen foregår i et overskueligt og struktureret miljø.

Vi glæder os til at byde dig velkommen :0)

Helle Johanning Senger; Læreruddannet pædagog og Børneyogalærer

 

 

E-sport:

Esport i december/januar

Pga. jul, ferie og nytår, er årets sidste e-sport onsdag den 6. december.

I januar 2018 bliver det:

Torsdag d. 4. januar

Torsdag d. 18. januar

Lørdag d. 27. januar

Kender du nogen, der har lyst til at være med, så ring til 74 62 08 52 og forhør dig om de to gratis prøvegange der er mulighed for.

Glædelig jul og godt nytår.

Bjørn Grigoleit; Pædagogmedhjælper

 

 

 

 

 

 

NADA:

Nu nærmer året sig sin afslutning og det er en stor glæde, at kunne se tilbage på et meget succesfuldt år i Nada Caféen. Antallet af brugere er mere end fordoblet og det har været en stor fornøjelse både at følge processen og opleve deres udbytte af Nada nålene og magnetkuglerne.

I 2018 fortsætter vi med samme fordelagtige pris og vilkår: De børn/unge der er i aflastning i caféens åbningstid, får behandlingerne vederlagsfrit ellers købes et 10 turs kort til kr. 500 og vi aftaler sammen hvilken dag, der passer enten dig eller dit barn bedst. Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål omkring et evt. forløb.

Nada caféen er frem til og med d. 20. december åben på Nybro 7 både tirsdag og onsdag fra kl 20.30-21.30

I 2018 starter Caféen igen i uge 1 fra tirsdag d. 2. januar.

December hilsener med ønsket om en rigtig glædelig jul samt et lykkebringende nytår til jer og jeres familier

Lotte Terp;NADA og BMS akupunktør

 

 

Svømning

I den sidste måned har der været fokus på balancen i vandet. Vi har øvet at stå på en skumplade, side på en skumplade og bevæge sig frem og tilbage imens. Vi har øvet at stå på hænder, flyder på maven, ryggen og siden. Der har været udfordringer til alle niveauer og det har været sjovt. Vi også leget en hel del vandkamp J

Vi er nu gået ind i december måned, hvor fokus vil være sikkerhed under vand.

Mange svømmehilsener Julie Jepsen; Pædagog.

 

 

Eksternt Team:

I ”Eksternt Team” varetager vi individuelle rådgivningsforløb for børn, unge, søskende, forældre og andre pårørende til børn og unge med en autismediagnose.

I vores indsats har vi fokus på kommunikation, sociale funktioner, ønsker og interesser.

Vores metode er samtaler og øvelser der fokuserer på sammenhængen mellem følelser, tanker og handlinger, hvor den enkelte får støtte til at forstå og ændre uhensigtsmæssig adfærd og indlære nye og mere hensigtsmæssige strategier og handlemønstre.

Vi introducerer og implementerer ligeledes individuelle støttesystemer via visualisering - herunder aktivitetsskemaer, organisering og opdeling af tid, rum og arbejdsopgaver samt teknologibaserede indsatser.

Tanja Krogh; Leder

 

 

Nybros Skakklub:

I oktober har Nybro startet en skak klub, vi mødes hver mandag fra 19.00 til 20.00 i mødelokalet på Nybro. Lige nu er der to der tager i mod tilbuddet. Da de begge er på begynderstadiet er vi startet med at lære brikkerne at kende og hvordan de skal bevæge sig på skakbrættet. Vi har spillet enkelte partier, hvor deltagerne øver sig i at holde koncentrationen og få overblikket over modstanderens strategi. Samtidig har  vi fået kendskab til lynskak og hørt lidt om historien bag skak. Vi har også fået lært at spille mølle, som jo er på bagsiden af skakbrættet. Alt sammen med henblik på at hygge sig sammen og være sammen om en aktivitet som deltagerne synes er sjovt.

Vi vil gerne være flere så tøv ikke med at kontakte os hvis I kender nogen der kunne være interesseret J

Corinna Dietrich; Pædagog

 

 

Nybro Hesteklub:

Vi er nu startet op i hesteklubben, hvor vi har hilst på hestene på rideskolen. Vi har fået en rundvisning og er gået i gang med at strigle, inden vi rider i ca. 30 min. P.t. er der 2 unge piger på holdet, som begge tydeligt giver udtryk for, at de er rigtig glade for at skulle ud at ride 1 gang i ugen. 

Linette Jørgensen; Pædagog